Matkailijalle

Mulgimaa on aina houkutellut matkailijoita kauniilla luonnollaan!

Jokainen matkailija löytää Viljandimaalta itselleen sopivan lomanviettomahdollisuuden. Viljandimaasta eli Mulgimaasta löytää paljon historiasta tunnettuja tarinoita, kauniita järviä, kirkkoja ja linnoituksia, historiallisia kartanoita, retkipolkuja kauniin luonnon keskellä ja paljon muutakin.

Seuraavassa olemme kertoneet vain muutamista niistä moni-ilmeisistä paikoista, joita Mulgimaalla on tarjottavana.

 

* Olustveren kartano ja puisto

Puhelin: 43 74 280
Olustvere, Suure-Jaani kunta, Viljandimaa
e-mail: loss@olustveremois.ee
http:www.olustveremois.ee

Olustveren kartanon päärakennus on rakennettu jugend-tyyliä noudattaen. Päärakennusta vastapäätä sijaitsevan kartanon isännöitsijän talo sointuu tyyliltään hyvin päärakennukseen. Muista rakennuksista ovat huomion arvoisia punaisista tiilistä rakennettu karjapiha sekä meijeri ja portit, viinanpolttimo ja valtatien lähellä sijaitseva aitta. Ainutlaatuista tunnelmaa korostavat myös metallinen katos ja kampikaivo. Kartanon rakennuksia ympäröi korkean kivimuurin rajaama runsaslajikkeinen englantilaista tyyliä edustava puisto, johon johtavat isojen puiden reunustamat puistikkotiet. Kartanon päärakennuksen museohuoneessa on esillä täytettyjä lintuja, eläimiä ja kaloja, yhteensä noin 170 eri eläintä sekä 500 hyönteislajin kokoelma. Päärakennuksessa on esillä myös puuhevosten ja antiikkikalusteiden kokoelma. Olustveren maatalouskoulun historiasta kertovaan näyttelyyn voi tutustua koulussa.

Avoinna:

toukokuuta - elokuu                                  syyskuuta - huhtikuuta

maanantai - perjantai  10.00 - 17.00           maanantai - perjantai    10.00 - 16.00 

lauantai - sunnuntai     10.00 - 16.00                                lauantai    11.00 - 16.00

 
* Soomaan kansallispuiston vierailukeskus

 Kõrtsi-Tõramaa, Kõpu kunta,
Puhelin: 43 57 164
www.soomaa.ee

Soomaan kansallispuisto on perustettu vuonna 1993 Väli-Viron lounaisosan isojen rämeiden, jokien rantaniittyjen ja metsien suojelemiseen. Soomaa sijaitsee maiseman muotojen osalta alavan ja korkeamman Viron rajamailla: Sakalan ylängön länsirinteessä ja Pärnun matalikon Navesti-, Halliste- ja Raudna-jokien virtaama-alueella. Soomaan monipuolinen luonto, viisi vuodenaikaa ja omaperäinen kulttuuri ovat luoneet hyvät edellytykset paikan suosion jatkuvalle kasvulle. Soomaa kiehtoo sekä luonnosta kiinnostunutta matkailijaa että sunnuntairetkeilijää.
Soomaahan saapuvien vieraiden palvelemiseen on kansallispuiston sydämeen Kõrtsi-Tõramaahan perustettu vierailukeskus. Vuonna 1998 valmistunut rakennus on kohonnut vanhojen talviteiden risteymässä sijainneen historiallisen Naanin kievarin paikalle. Täällä voidaan tutustua Soomaan matkapolkuihin ja paikallisia palveluita esitteleviin esitteisiin, pysyvään näyttelyyn ja mediaohjelmiin. Vuodesta 2006 sijaitsee Tõramaalla myös valtakunnallisen luonnonsuojelukeskuksen Pärnu-Viljandin alueen luontokoulutuskeskus.

 
* Viljandin museo

Puhelin:43 33 316
Laidone ri plats 10, Viljandi

E-mail: muuseum@viljandimaa.ee
http://www.muuseum.viljandimaa.ee

Museo perustettiin vuonna 1878 Viljandin linnan raunioissa aloitettujen arkeologisten kaivausten aikana. Museo sijaitsee vuodesta 1942 kaupungin vanhimmassa kivitalossa – vanhassa apteekinrakennuksessa, joka on rakennettu 1700-luvulla. Tästä ajasta on muistona säilynyt vielä ulko-ovi, jota koristavat kuparinen lukkolevy ja kolkutin. Museossa voidaan tutustua muinaisajasta, keskiajasta ja nykypäivästä kertoviin esineisiin, mm. ritarikunnan linnoituksen pienoismalliin, täysimittaisen riihen pienoismalliin. Esillä on meidän eläin- ja lintukuntaa edustavia täytettyjä elämiä. Museon kirjaston lukusalissa voidaan tutustua vanhoihin kirjoihin ja museon kokoelmissa oleviin historiallisiin esineisiin ja asiakirjoihin.

 

* Karksin ritarikunnan linnoituksen rauniot ja Karksin Peetrin kirkko

Karksin laakso lukeutuu Viljandin kauneimpiin ja tunnetuimpiin paikkoihin. Syvän laakson jyrkät rinteet ovat muokanneet sekä paikan kauneutta että myös sen historiallista merkitystä. Karksi-Nuian kiemurtelevaa tietä alas laskeutuessa alkaa oikealta Linnaveskin patoaltaan takaa näkyä Karksin linnanmäki. Luullaan, että luonnollisten olosuhteiden hyvin suojaamaan jyrkkärinteiseen mäkeen oli rakennettu muinaisten virolaisten linnoitus jo ennen ristinritareiden valloitusretkiä. Ritarikunnan linnakkeen rakennustyöt alkoivat 1200-luvun loppupuolella, kivirakennukset ovat peräisin 1300- ja 1400-luvulta. 1770-luvulla rakennettiin raunioihin barokkityyliä edustava Peetrin kirkko. Kirkosta pohjoiseen sijaitsee sotamarsalkka Lievenin hautajaiskappeli, joka rakennettiin vuonna 1730.a.

 
Viljandin nähtävyyksiin voidaan tutustua osoitteessa

www.viljandimaa.ee/turismiinfo ja http://www.mulgi.karksi.ee/